Creativiteit: prachtig en krachtig
Het ontwikkelen van creativiteit vind ik heel belangrijk voor jong én oud. Het is één van de "21st century skills". Daarom ben ik een groot voorstander van zoveel mogelijk prutsen en priegelen: geïnspireerd raken en vooral je eigen idee uitwerken. Vaak vergeten we terug te kijken op wat je hebt gedaan en hoe dat ging. Dit is belangrijk om te groeien in het creatieve proces. Mijn lessen bestaan daarom uit drie onderdelen:
1) Verwondering en inspiratie (15%)
2) Maakopdracht (80%)
3) Nabeschouwing eigen en andermans werk (10%)
Verwondering en inspiratie: aan de hand van het werk van een kunstenaar, stijl of plaatjes/filmpjes van verschillende kunstwerken probeer ik de kinderen “open” te zetten voor inspiratie. Beeldaspecten (licht, kleur, ruimte, vorm, structuur en compositie) geven daarvoor de aanknopingspunten.
Maakopdracht: het aanbieden van "nieuwsgierige" materialen en goed gereedschap zijn de sleutel tot succes voor een maakopdracht. Kwaliteit staat bij mij voorop (gepruts met een botte schaar werkt demotiverend, verven met slechte verf ook). Materialen zijn divers: van dopjes tot schroeven, metaaldraad, hout en vaak waardevol afval (recycling). Meestal komt het werkstuk dan “vanzelf”. Ik werk (bijna) nooit met een voorbeeld. Wel met ideeën. Hierdoor zijn alle eindresultaten uniek en is er geen competitie (de mijne is mooier…).
Nabeschouwing: na de maakopdracht wordt er even stilgestaan bij eigen en andermans werk. Nadruk ligt daarbij op het proces. Wat was moeilijk, waar kwam je idee vandaan. Ook laat ik vaak een naam bedenken voor het werkstuk: hierdoor wordt het een uniek kunstwerk en nóg persoonlijker.
Kosten: afhankelijk van het aantal lessen (op één dag of op verschillende dagen) liggen de kosten tussen de 150 en 180 euro per les exclusief materiaal en reiskosten. Materiaalkosten tussen de 4 en 8 euro per kind per les. Soms is het handig om bepaalde materialen van school te gebruiken. Maximaal 20 kinderen, vanaf 15 kinderen is een extra paar handen nodig (leerkracht/stagiaire/onderwijsassistent/ouder). Reiskosten 0,21€/km.
Lijst van diensten
-
Kleien in de Klas
Duur: 1 of 2 lessen van 1,5 uur
Geschikt voor: alle groepen
We boetseren er op los met echte pottenbakkersklei. De tweede les kunnen we decoreren (met verf) en aflakken (spuitbus). Omdat pottenbakkers klei 3 weken moet drogen voordat het wordt gebakken, moet er tussen de eerste en de tweede les minimaal drie weken zitten.
-
Bosbeesten en -poppen
Duur: 1 of 2 lessen van 1,5 uur
Geschikt voor: groep 5 tm 8, VO
Een tafel vol lapjes, lintjes en mooie dingetjes. Ogen, oren en haar, een jurk of een cape? We maken een pop van een stok uit het bos. In de tweede maken we de pop af en spelen we “poppenkast”. We maken een eenvoudig script en kijken naar elkaars (kleine) voorstelling.
-
Maak je eigen stempels
Duur: 1 of 2 lessen van 1,5 uur
Geschikt voor alle groepen
We kijken we naar verschillende stempel-kunstenaars (druktechnieken). We hebben het over compositie, kleur en patronen/textuur. We maken een eigen stempel (van hout met foamschuim) en oefenen in stempelen. Dan maken we een eigen kunstwerk/compositie.
-
De Schatten van Moeder Aarde
Duur: 1 les van 1,5 uur
Geschikt voor alle groepen
Interactieve les over de geschiedenis van onze aarde met echte mineralen, gesteentes en fossielen om mee te werken. We bekijken ze met een loepje (of microscoop). Dit aanbod is gericht op verbazing en verwondering. Mineralen, gesteenten en fossielen maken iets los bij kinderen. Tijd in miljarden jaren is iets anders dan 30 seconden tik-tok. Maakopdracht: Voor de verschillende groepen is er een korte maakopdracht.
-
Schaduwfiguren
Duur: 1 of 2 lessen van 1,5 uur
Geschikt voor groepen 4/5 tm 8, VO
We bespreken eerst hoe mensen staan en bewegen. We kijken naar de verhoudingen van het lichaam. Hoe ziet een houding er uit? Wat is een onmogelijke houding? Aan de slag met aluminiumfolie, we maken poppetjes. Maar iets anders mag natuurlijk ook. We geven ze een houding. Met een lamp maken we hun schaduw op een ondergrond. In de tweede les maken we een “vriend” of “vijand”, accessoires en een groepsvoorstelling (2 of meer).
-
De draad van Alexander (1)
Duur: 1 les van 1,5 uur
Geschikt voor alle groepen
Alexander Calder kan alles maken van ijzerdraad. Als hij alleen is maakt hij zelfs een vriendje om mee te spelen. We lezen zijn boek, kijken naar zijn kunstwerken (filmpje) en gaan op zoek naar de kenmerken van zijn werk. Daarna gaan we zelf aan de slag met een draad. Wat maak jij? en..hoe heet jou kunstwerk? We werken met draad (katoen/wol) en gekleurd karton.
-
De draad van Alexander (2)
Duur: 1 les van 1,5 uur
Geschikt voor alle groepen
Alexander Calder kan alles maken van ijzerdraad. Wat kan jij maken van draad? In deze tweede les over Alexander gaan we aan de slag met met ijzerdraad. We maken een 3D kunstwerk op een houten sokkeltje. Gesigneerd én met een naam. Deze les wordt voorafgegaan aan les 1 over Alexander Calder. Les 1 en 2 combineren kan ook.
-
Borduren op karton
Duur: 1 of 2 lessen van 1,5 uur
Geschikt voor groepen 4/5 tm 8, VO
We oefenen met naald en draad op gaatjeskarton. We kijken naar landschappen, zeegezichten, of een stadsgezicht. Welke elementen zijn er? We tekenen een ontwerp op een stuk karton en vervolgens we borduren ons ontwerp. Voor dit project gebruiken we golfkarton van oude dozen (zonder bedrukking). Of zelfs hele dozen.
-
Electric ArtLijstitem 2
Duur: 2 lessen van 1,5 uur
Geschikt voor groepen 6 tm 8, VO
We hebben het eerst over elektrische apparaten. Wat zijn dat precies? We bespreken het gereedschap. Draaien linksom of rechtsom? . Demonteren maar! We verzamelen allerlei kleine onderdelen. Van deze onderdelen maken in les 2 we een figuur/object. Deze lessen zijn te organiseren voor 1 groep van max. 20 kinderen per keer.
-
Creatief met Taal
Duur: 1 of 2 lessen van 1,5 uur
Geschikt voor groepen 7/8, VO
Durf jij een (modern) gedicht te maken? We lezen een paar gedichten en bespreken ze. Wat is een gedicht precies? Welke soorten zijn er? Moet het rijmen? Nu gaan we aan de slag met een eigen gedicht. We nemen als basis een pagina uit je favoriete boek.
-
3D sculpture
Duur: 2 lessen van 1 - 1,5 uur
Geschikt voor groepen 7/8, VO
We maken een 3D object met eigenzinnige materialen. Geweldig om de objecten te zien groeien. Voor de inspiratie kijken we naar moderne en wat oudere kunst. Voor deze activiteit zijn 2 lessen nodig.
-
Steeds weer iets anders
Elk jaar komen er nieuwe programma's bij. Inspiratie komt meestal vanuit de kinderen zelf. Heb je zelf een idee? Laat het met weten. We maken er vast iets moois van.